България и Германия винаги са гледали в посоката на Западните Балкани и техния път към Европейския съюз, заяви на брифинг с канцлера на Германия Олаф Шолц българският премиер Кирил Петков.

Темата за Северна Македония беше обсъдена, като се обединихме, че двете правителства продължават да работят в тази посока. Българското правителство ясно изказа позицията на България за условията, които трябва да се случат, за да може да напреднем, каза още Кирил Петков.

Позицията на Българя на този етап е, че ветото върху начало на преговори за еврочленство на Северна Македония може да бъде вдигнато само, ако Скопие даде гаранции, че ще изпълнява Договора за добросъседство и включи и българите като един от държавотворните народи в своята конституция.

„България има основни приоритети по отношение на Северна Македония, за да може да имаме стъпка напред. На първо място трябва да видим всички възможности през европейския процес, за да се гарантира включването на българите в конституцията на Република Северна Македония, за да можем да защитим правата на българите там. Едновременно с това имаме рамкова позиция и Договор за добросъседство“, припомни на брифинга премиерът Кирил Петков.

Той съобщи още, че с германския канцлер са обсъдили и стратегически теми и за двете правителства, а включително войната в Украйна. Обединени ние трябва да работим заедно, за да преодолеем този проблем, който е надвиснал над цяла Европа.

"Обединихме се в позицията, че само заедно можем да постигнем целите на енергийна независимост и енергийна сигурност едновременно", посочи Кирил Петков.

Той припомни, че Германия е най-големият наш партньор в Европейския съюз, Търговският оборот между двете страни надхвърля 10 милиарда евро.