Искам ясно да кажа на българските граждани, които ни гледат в този момент, няма директна опасност за България. Не искам да се правят разни спекулации, паники и т.н. по никакъв начин, но ние трябва да заявим ясно, заедно с нашите партньори, че това е недопустимо в Европа. И когато има в момента български граждани и българско малцинство, което е под обстрел, трябва да имаме много ясна позиция, отбеляза министър-председателят.

Толкова ясно беше заявено от парламента днес, като отида в Брюксел, аз имам пълен мандат да вземаме правилните решения и да имаме един глас с ЕС и НАТО, каза пред журналисти Кирил Петков.

"Парламентът ясно даде възможност българското правителство да подкрепи санкциите. Това, което, разбира се, трябва всички да внимаваме и да отразяваме - какви рискове всяко едно движение има", добави той. 

Петков каза, че има различни видове санкции.

"Това, което ние ще направим, ще сме сигурни, че говорим на един глас с европейското семейство, но имаме предвид и рисковете, които са свързани с всяко едно движение, защото продължава на българското правителство все пак главният приоритет да бъде деескалация на напрежението, ако още е възможно от страна на Руската федерация", отбеляза премиерът. 

Разбира се, всеки един от коалиционните партньори иска да е сигурен, че всичките рискове са преценени, че България не прави необмислени движения, коментира Петков.

„Ние имаме работни групи, обследваме всяка една ситуация и всички движения, които правим, са много ясно обмислени и, разбира се, българският интерес ще бъде ясно анализиран, ясно подкрепен на базата на нашите действия и дойдох тук, за да гарантирам на всички членове на коалиционното мнозинство, да обясня какви мерки сме взели, каква е реалната ситуация, каква информация имаме“, заяви премиерът.

Петков съобщи, че се е свързал с украинския посланик.

„Гледаме точките, през които имаме възможност да посрещнем тези наши граждани, включително и украински граждани. В момента министърът на растежа и иновациите работи заедно с министър Генчовска във външно министерство да сме сигурни кои пунктове заедно с министъра на транспорта, да изпратим транспорт, на който да можем да натоварим тези хора на български транспорт, български рейсове“.

Едновременно с това министърът на туризма вижда къде могат те да бъдат настанени, така че да имаме пълна, координирана евакуационна операция по най-добрия и най-смисления начин, каза още премиерът.