Народното събрание прие декларация във връзка с агресивните военни действия на Руската федерация срещу Украйна. По предложение на БСП преамбюлът и точките от декларацията бяха гласувани разделно.

Парламентът категорично осъжда грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна, се казва в декларацията. 

Народното събрание подкрепя партньорите и съюзниците си в EC и HATO при обсъждането на пакет от мерки, включително санкции, с цел деескалация на конфликта.

Този текст беше приет със 192 гласа "за", 14 "против" и 21 въздържали се. 

Депутатите от "Възраждане" и един от БСП бяха "против",  а 18 депутати от левицата и двама от "Продължаваме Промяната" се въздържаха.

НС подкрепя българското правителство да предприеме необходимите мерки, съответстващи на сериозността cpещу предизвикателствата към международната архитектура за сигурност, както и да обмисли и предложи помощ за Украйна, кореспондираща с възможностите на българската държава, се посочва в декларацията.

Депутатите подкрепят българското правителство да настоява защитата на живота и здравето на цивилните граждани от региона да бъдат абсолютен приоритет.

В декларацията се изразява подкрепа българското правителство да съдейства за получаване на незабавна помощ на живеещите в Украйна български граждани и българи с украинско гражданство, включително при необходимост от евакуация.

Парламентът очаква българското правителство да предложи и представи план за справяне с последствията от военните действия. В декларацията на НС се настоява Руската федерация незабавно да прекрати военните действия и да се върне към спазване на международното право в пълен обем.