Кината отвориха врати. Собствениците на киносалони обаче предупреждават, че може да не излъчват български филми.

Едва проработили, кината ще се сблъскат с нова трудност. Поправка в закона задължава салоните да удвоят излъчването на българско кино.

Снимка: btvnovinite.bg

„Представлява проблем  по съществото, тъй като и разпространението на българското кино е нерегулярно и има 6-7 месеца в годината, в които не се показват български филми“, казва председателят на "Асоциацията на киносалоните" Божидар Илиев.

„За едно единствено кино в един малък град, това може да е катастрофално, защото това означава, че значителна част от неговото време да бъде посветено на филми, които освен това, извън София реализират още по-ниски резултати“, смята доц. Александър Донев, експерт "Разпространение и кинопоказ".

Снимка: btvnovinite.bg

За да отговорят на държавните изисквания, докато няма нови заглавия на практика салоните трябва да излъчва с месеци един и същи филми. Затова от бранша предупреждават, че може изцяло да се откажат от български заглавия.

„Санкциите за неспазване на въпросната поправка са огромни, размерът им е такъв, че е убиец за салони извън големите градове“, казва Божидар Илиев.

„Диалогът между българската филмова общност и Министерството на културата, иницииран от министър Боил Банов, продължава до намирането на най-добрите възможни решения за българското филмопроизводство и заетите в тази индустрия професионалисти“, се казва в позиция на Министерството на културата.

Снимка: btvnovinite.bg
От Министерство на културата отговориха за bTV, че ще се търсят най-добрите решения, както за филмопроизводство, така и за заетите в тази индустрия. Към настоящия момент законът в предложен за разглеждане в парламента.