Част от киносалоните в София се канят да отворят в петък, а други вече го направиха - по-малките имаха този шанс. Какви са загубите им от затварянето и защо заплашват, че ще спрат да излъчват български филми?

Едва отворили и поели си глътка въздух, киносалоните се сблъскват с друг проблем - поправки в закона за филмовата индустрия, които вече са минали на първо четене, създават изключително голяма трудност. Те принципно имат за цел да подпомогнат киноразпространението и хората, които разпространяват филми, но те заплашват с бойкот и спиране на излъчване на българска продукция. Защо този закон ще създаде проблеми?

"Проблемите са в това, че през последните две години и половина бяха образувани работни групи, които работеха по закона. За съжаление разпространителите и киносалоните не бяхме допускани през това изключително дълго време. В края на процеса подадохме нашето становище в рамките на общественото обсъждане, което отново не беше отразено изобщо", каза Божидар Илиев, председател на Българската асоциация на киносалоните.

"Конкретното държавно предложение е двойното увеличаване на квотата и изискването на кината да отделят 10% от прожекциите си за показ на български заглавия", допълва той.

"Същевременно съществени суми и финансиране се отпускат на филми, които имат изключително слаб интерес от страна на зрителите. Вследствие на което кината са задължени да показват филми, които не могат да обезпечат финансово разходите им, а в същото време не могат да получат и държавно финансиране заради промяна в тази формула", каза още Илиев.

"Основният проблем ще бъде за малките киносалони извън София. Арт кината в София и в момента се справят - и с процента, и със зрителите. Но за малките киносалони това двойно увеличение може да бъде гибелно", каза доц. Александър Донев, експерт "Разпространение и кинопоказ".

"Още повече, имайки предвид големите глоби - максималният размер е 14 хил. лева за неизпълнение на тази квота, а при повторно нарушение - увеличението е двойно", допълва той.

"Тази ситуация ще продължи, оборотите няма да се вдигнат. Това означава катастрофа, фалит и ликвидиране на местата, където ще могат да се показват филми. Това не е дейност, като отваряне на сергия на пазара - тук работят висококвалифицирани хора, оборудването на едно кино е скъпо", каза Донев.

"Надяваме се да се случи някакъв диалог. Имахме среща с комисия на култура в Народното събрание. Надявам се да забележим някаква чуваемост поне в края на този етап", каза Божидар Илиев.

Вижте какво още казаха двамата във видеото в Ladyzone.bg.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!