Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за филмовата индустрия. В него се предвижда да се увеличи броят на филмите, както и финансирането на националното филмопроизводство. Създава се нова схема за възстановяване на разходи, която да стимулира инвестициите в сектора.

„До момента бюджетът за кино е бил около 15-16 милиона на година. Идеята е да се увличат с 10 милиона тези пари за производство на български филми и разпространение. Ако досега са се снимали 7 филма годишно, да станат 12“, заяви депутатът от ГЕРБ и актьор Евгени Будинов в „Лице в лице“.

Държавата финансира около 80% от средствата за един филм, а продуцентите намират другите 20%.Това е тяхната работа и  такава е практиката в индустрията, каза Будинов.

Снимка: btvnovinite.bg

Освен тези 10 милиона, ще има още 25 милиона за филми и общо бюджета за българско кино ще достигне 40 милиона.

Въвежда се и възстановяване на 25% от разходите на чужди и родни филмови продукции, заснети в България, което също ще увеличи техния брой.

„Искаме финансовият контрол да бъде по-стабилен, за да може нашите данъци да се харчат коректно. Целта е да има повече и по-добри български филми“, заяви депутатът.

Будинов коментира и изборът на филмите, които да бъдат финансирани.

Снимка: btvnovinite.bg

Художествената комисия решава за реализацията на кой сценарий да бъдат отпуснати средства, затова трябва да има ясни критерии, но според него трябва да има държавна политика, която да насърчава присъствието на национални теми и исторически личности в българските филми.

Вижте целия разговор във видеото.