Австрия обяви възможност за включването на България и Румъния в нова форма на сътрудничество, наречена „въздушен Шенген“, но с нови условия за двете страни.

Реакциите у нас бяха полярни и по-скоро негативни към това предложение. 

Според бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев това всъщност е „прекрасна новина“. Той припомни, че всъщност България сама е предложила Шенген само по въздух преди 11 години, когато имаше съпротива срещу приемането ни в това пространство от много повече страни.

„Според мен Австрия ни казва това, което ние искаме да направим, но не го правим през последните години – да се утроят силите на Фронтекс на границата и помощ от ЕС за опазване на границите. Австрия иска постоянна ограда на нашата граница с Турция – прекрасно, и ние искаме това. Австрия ни предлага експерти, за да подобрим контрола на нашите летище – отново прекрасно“, изброи Керемедчиев.

По думите му при приемането на предложението за „въздушен Шенген“ България трябва да се бори и за конкретна дата за влизане и на сухопътните граници.

„Съгласен съм, че това са само 20% от общата цел, но все пак пресичаме един праг, който беше затворен за нас последните 13 години. България ще стане член на Шенген и ще може отвътре вече да преговаря с останалите страни за подобряване на граничния контрол“, коментира още бившият зам.-външен министър.

Гледайте целия разговор във видеото!