„В Черно море наистина става много горещо и България, и Румъния стават контактни точки на руските интереси в региона. Конфликтът се измества от южната част на Черно море към северната заради положението на Украйна там. Освен това с това военно учение, което ще се проведе в Черно море“, коментира бившият заместник-министър Милен Керемедчиев.

Снимка: btvnovinite.bg

„България не е подготвена за настоящата ситуация. България иска да бъде добре с всички страни в региона – и с Русия, и с Турция заради бежанците, и със САЩ, и с ЕС, но това време вече отмина“, смята Керемедчиев.

Според него САЩ се отнасят с недоверие към Турция като съюзник в НАТО, както е станало видно от изказванията на държавния секретар Блинкен, затова фокусът се измества към България.

Снимка: btvnovinite.bg

Що се отнася до Северна Македония, нашата страна има последователна позиция без промяна - подкрепа за нейната независимост, нейната териториална цялост и нейната  евроинтеграция, смята журналистът и специалист по българо-македонските отношения Любчо Нешков.

Свидетели сме обаче на загуба на доверие след сключването на Договора за приятелство и добросъседство през 2017 г. и Скопие трябва да реши дали скъса с тоталитарното си минало и да продължи напред, допълни Нешков.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!