Новата власт е напът, но възможно ли е външнополитически обстоятелства да я изправят пред трудности и предизвикателства?

В момент когато у нас започва процедурата по сформиране на правителство двама световни лидери призоваха Русия да изтегли войските си, концентрирани по границата с Украйна.

Снимка: btvnovinite.bg

„Според мен това, което трябва да търси България - решаване на всички конфликти без военна сила. Много инициативи може да има в това отношение - черноморската ни политика беше първата, когато влязохме в ЕС, когато българска инициатива - Черноморската синергия - стана европейска политика, така че има какво да предложим“, смята бившият външен министър Ивайло Калфин.

Снимка: btvnovinite.bg

„Турция включително продава дронове за бойна употреба на Украйна, тя ще иска да защитава татарското население в Украйна, въобще България винаги е в неловка ситуация, когато Русия и Турция  са от различни страни в един конфликт. Мисля, че за съжаление, политика на снишаване просто няма да изиграе достатъчна роля. България първо трябва да е много добре информирана какво се случва и второ трябва наистина да участва активно в това, което се говори както в ЕС, така и в НАТО“, казва директорът на софийския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева.

Възможно ли е напрежението в Черноморския регион да окаже натиск и върху вътрешно-политически живот у нас?

Снимка: btvnovinite.bg

„Руското влияние в България отива отвъд службите, защото същинските канали на влияние стигат до върховете на политическите партии в България и там е основният проблем“, смята Чернева.

Решаващи ли се личните контакти в дипломацията при смяната на властта?

„Личните контакти са много важни и полезни в международните отношения, само че в демократичните страни се сменят винаги участниците – било на равнище министри, премиери, президенти. Така че хубаво е всеки да изгради лични отношения, но от него не зависят крайните решения и през него не се гледа на страната“, казва Ивайло Калфин.

Според експертите ще са нужни време и усилия и по темата за еврочленството на Северна Македония.

Снимка: btvnovinite.bg

„Една критична маса да се създаде от споразумения, от сделки, въобще съгласия с представители на Северна Македония, така че България да има достатъчно основания да каже, че може да вдигне своите резерви“, казва Весела Чернева.

А в Скопие очакват,  че новата власт ще отмени ветото върху старта на европреговорите, което правителството на Борисов наложи в края на миналата година.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!