Ректорът на Софийския университет проф. Атанас Герджиков обяви, че ще запознае депутатите от парламентарната Комисия по здравеопазването с проблемите, които ще последват с преобразуването на болница „Лозенец” в педиатрична, и бъдещето на Медицинския факултет.

Преди десетина дни правителството реши болницата да бъде преструктурирана в първата национална педиатрична болница през следващите 6 месеца. Това постави въпроса обаче какво се случва с персонала, преподавателите и студентите на Медицинския факултет на Софийския университет.

Академичният съвет на Алма Матер обяви протестна готовност и излезе с три основни искания, които ще бъдат представени от ректора на депутатите.

Софийският университет настоява за цялостна визия за следващите стъпки - както за изграждането на бъдещата национална педиатрична болница, така и за бъдещето на болница „Лозенец”, и за Медицинския факултет, каза ректорът. Той добави, че СУ настоява също, докато няма такава цялостна визия, да не се предприемат отделни стъпки - една по една, включително и привидно „невинни”, като внесения в Народното събрание законопроект.

Софийският университет предлага в член 5, алинея 1 на Закона за лечебните заведения да се допусне възможността болници да бъдат предадени на управление към висшите училища, като те да са техен принципал, каза проф. Герджиков.

На заседанието на Академичния съвет беше съобщено още, че има „слухове, че 1000-те студенти в Медицинския университет на СУ ще бъдат преместени в други университети".

*По материали на БТА и БГНЕС