Старозагорският административен съд отмени решението на Районната избирателна комисия, по силата на което „Демократична България“ остана без регистрация за предстоящите избори.

Решението на съда е окончателно.

"Прилагаме правото"  - така от Районната избирателна комисия в Стара Загора обясниха отказа за регистрация на листата с кандидати за народни представители на ДБ в Старозагорско. 

"Районна избирателна комисия прие, че изборна книга, приложение 73 НС, което е предложение за регистриране на кандидатски листи на дадена партия или коалиция, не може да бъде подадено като електронен документ", заяви Златина Йовчева  председател на РИК - Стара Загора, адвокат.

Тъкмо по този начин - с електронен подпис на хартиена разпечатка в Комисията в Стара Загора били внесени изборните книжа на „Демократична България“. За да бъдат легитимни, от комисията поискали приносителят им да положи собственоръчен подпис под думите "Вярно с оригинала"

"Ние считаме, че Изборният кодекс не предвижда, не ни задължава, да представим документите със саморъчен подпис", каза Надежда Йорданова, адвокат от ДБ.

На предишните избори ДБ се регистрира, подавайки книжата с електронен подпис. Но с една разлика, твърди Теодора Крумова, председател на РИК - Стара Загора на изборите през април и юли тази година.

"Там и двата поредни пъти документите дойдоха в същия вид, но дойде един пълномощник на „Демократична България“, който си носеше надлежно подписано саморъчно, пълномощно", обясни Теодора Крумова - бивш председател на РИК.

На изборите през юли Старозагорският многомандатен избирателен район излъчи един народен представител от Демократична България .