Няма пилотска грешка при катастрофата с изтребителя МиГ-29 в Черно море, при която загина майор Валентин Терзиев. Това каза в предаването "Тази събота" военният министър Георги Панайотов.

Все още очакваме да разберем дали производителят на черната кутия е в Русия или в Украйна. Според авиоексперта Ангел Борисов не е нужно повреденият лентов кабел да бъде сменян, а с поялник да се запоят проводниците.

Когато изтребителят изчезва от радарите е бил на 1200 м височина, съобщи военният министър.

„Ако обаче на 1200 м черната кутия спира работа, значи самолета се разрушава във въздуха“, смята авиоексперта.

Снимка: bTVЕдна от хипотезите на разследването е свързана с парашутната мишена.

Вдовицата на майор Терзиев отново постави въпроси за организацията на мисията: “Кой допусна пилотите ни до участие в това учение с по една стрелба годишно?“, попита тя в социалните мрежи.

На обвиненията ѝ как е водена операцията, военният министър отговори следното: „Може и този, който го командва, да вземе решение за прекратяване на мисията, може и пилотът да вземе такова решение. Никой не си е помислял да стоварва вина на майор Терзиев. Предложил съм го за най-високата военна награда“.

Имената на щурманите, които са направлявали майор Терзиев, са известни, но те са следствена тайна и не могат да бъдат съобщени, каза още военният министър.