Общината или държавата да купят къщата на Пейо Яворов в центъра на София. Това е обсъдила столичният кмет Йорданка Фандъкова с премиера Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов.

За предложението си разказа самата Фандъкова, а причината е новината, която bTV съобщи вчера - че къщата, в която е живял българският поет и революционер, е обявена за продажба на търг.

„Къщата на Яворов трябва да бъде отворена свободно за граждани и пълноценно да изпълнява функцията на музей на един от най-великите български поети. Нашата задача е тя да бъде съхранена като архитектурен паметник, заедно с всички изключително ценни сбирки от ръкописи, книги и вещи на поета Пейо Яворов”, пише Фандъкова във „Фейбсук”.

Столичният кмет написа още, че от десетилетия къщата е частна собственост и поради отказ на собственика да я реставрира и поддържа общината е налагала най-високата глоба от 100 хил. лв.

Преди години е бил направен ремонт на фасадата, но състоянието на конструкцията на сградата остава тежко.

Къщата става музей през 1963 г. В този дом на столичната улица „Г.С. Раковски” Яворов и неговата любима - Лора Каравелова, са живели малко повече от година до фаталната нощ, в която тя се самоубива, а той се прострелва и ослепява.

През 2015 г. я придобива човек на име Васил Панчев, който твърди, че не е знаел, че към имота има задължения. Според бившия собственик обаче Пенчев е бил наясно със ситуацията. 

Фирмата-собственик, на която е управител Панчев, не смогва с изплащането на кредита и така на 11 октомври 2018 г. имотът е обявен на търг. Стойността му се оценява на 1 628 758 лв. Търгът трябва да приключи на 16 ноември.

Ден след като стана ясно, че къщата на Яворов се продава за над милион и половина лева, екип на bTV разговаря с потомците на Каравеловия род - сред тях и 4-годишната Рая, която е праправнучка на Лора Каравелова. 

„Това е къщата, която е светиня за всеки българин! Ние трябва да бъдем свързани с всичко българско! Да го поддържаме и да намираме подкрепа от държавата”, Иван Добромиров, потомък на Каравелов. 

Внучката на Яворов разбира за търга от bTV.

„Чиста гавра на публичен търг чрез съдия изпълнител да се разпродава музей! Не съм чувала в света да има такова нещо”, възмути се Явора Стоилова.