Къща-паметник на културата, която се намира на място, изключително апетитно за търговски интереси, ще бъде превърната в пространство за изкуство.

Днес бул. „Раковски” е едно от най-оживените места в София. Преди век обаче, това е бил краят на града. През 1897-ма година, един герой от Сръбско-българската война избира точно това място, за да построи свой дом.

Две години по-късно той става кмет на София. По негово време започва прокарването на електричество в града, тръгва и първият трамвай. Той е капитан Христо Попов.

Стефан и Марин са негови праправнуци. „Ние имаме емоционална връзка с тази къща. Това е родната къща и за мен, и за братовчед ми, за нашите родители и за нашата баба”, споделя Стефан Огнянов.

Снимка: btvnovinite.bg

Годините са заличили част красотата й. „Загубили са се част от красивите зидове, които са били отпред. Също, доколкото са ми разказвали, пред другия вход е имало мрамор. Но по време на бомбардировките също се губи голяма част”, категоричен е Марин Маринов.

Вместо да продадат, надстроят или отдадат под наем имота, решават да го възстановят и превърнат в арт-пространство. „Една къща, смисълът е в нея да има някакъв живот. И се надяваме сега това да бъде животът, който ще се случва тук”, допълва Огнянов.

Снимка: btvnovinite.bg

Къщата на Христо Попов ще отвори врати за младите артисти в края на май.