Стрелба в столичното метро вдигна властите на крак - мъж почина, а жена е в кома. 
Двамата бяха открити в мотриса при станцията на Летище София, а в близост до тях и пистолет. 

Районът беше отцепен, а инцидентът наложи промяна в движението по Метролиния 1 – мотрисите се движиха до станция „Искърско шосе“, осигурени бяха автобуси. Към 20:30 ч. движението на метрото беше възстановено.

Мъжът и жената са открити в последния вагон, а сигнал за кървавата драма във влака е подал машинистът, който е забелязал телата при обръщането на последната спирка. Към момента няма преки свидетели на стрелбата.

Стрелецът е служител в охранителна фирма, без криминални прояви, роден е през 1958 г., стана ясно от брифинг на властите. До тялото му е намерен законно притежавания „Макаров“. Ранената е родена през 1965 г. също няма криминални регистрации. 

Снимка: Ладислав Цветков

Двамата са от провинцията, но са живеели в София. Тепърва се изясняват отношенията между мъжа и жената, чиито самоличности не бяха разгласени. От камерите ще се разбере на коя метростанция са се качили и дали са се качили заедно.

„Не е терористичен акт, вероятно става дума за битова история“, уточни градският прокурор Илияна Кирилова.

Снимка: Ладислав Цветков

Във вагона е стреляно пет пъти, твърдят разследващи. Проверява се дали двамата е трябвало да пътуват от летището и какви са били отношенията им. Разследващите са открили самолетен билет до тялото на мъжа. Мотивът все още не е ясен.

Хората във влакчето твърдят, че не са чули стрелба, видели са униформените в мотрисата.

Състоянието на простреляната жена 

След като е интубирана на място от Спешната помощ, жената е транспортирана в столичната болница „Св. Анна“. 

„За 9 минути първият екип е бил на мястото. Това, което са заварили, е било ужасяващо - мъж, починал на място и жена, простреляна в главата, в критично състояние“, обясни Катя Сунгарска, говорител на ЦСМП – София. 

Снимка: Ладислав Цветков

Тя  е с четири огнестрелни рани – черепно-мозъчна, две рани в гърдите, както и в корема. Направени са изследвания и са извършени две операции.

От лечебното заведение обясниха, че и четирите проектила от тялото ѝ са извадени, но състоянието на жената е крайно тежко и има сериозна опасност за живота ѝ. Настанена е в реанимация.