Десетки жители на пазарджишкото село Мирянци сигнализират за масови напуквания на къщи в близост до кариера за добив на пясък и чакъл.

Снимка: btvnovinite.bg

Концесионерът, който добива инертни материали на около 300 метра от домовете им, твърди, че спазва всички изисквания на държавата.

Независими експерти обаче призовават за задълбочено изследване на района.

Снимка: btvnovinite.bg

Договорът за концесия на кариерата е от 2013 г. Разрешената дълбочина е 25 метра, но концесионерът твърди, че копае само на 10.

Снимка: btvnovinite.bg

„Понеже изсмукват с една помпа на много голяма дълбочина пясък, земните пластове отиват към тях, всичко се размества, селото си заминава“, разказва Ангел Джоков от селото.

Снимка: btvnovinite.bg

„Водата се засмуква заедно с баластрата и я връщаме обратно в езерото, т.е. ние нямаме водопонижение. Няма движение на земните пластове, няма понижение на водата“, отговори концесионерът Ангел Кърджев.

Той увери, че е готов отговорните институции да направят необходимите замервания.

Снимка: btvnovinite.bg

Отговорно за контрола по добива е Министерството на енергетиката. Тяхна проверка преди месец не е открила нарушения и не виждат смисъл от повторна, казаха за bTV от ведомството. Строителният инженер Димитър Куманов обаче вижда нужда от изследване на земните пластове.

Снимка: btvnovinite.bg

„Водата, която изнасят непрекъснато, засмуква тези пясъчни частици. Независимо, че връщаш веднага, може да оказва локално влияние върху нивото на подпочвените води, това ниво да спада, вследствие на което при всички положения се напукват къщи на хората“, обяснява той.

Според Куманов случаят налага намеса на експертен съвет към регионалното министерство.