Решението на ГЕРБ да не подкрепят инициативата на ВМРО за доброволни отряди за охрана на реда доведе до остра реакция на лидера на „войводите“ и вицепремиер Красимир Каракачанов. Той видя общи действия на партията на Бойко Борисов и ДПС.

„Възможността гражданите да се сдружават, за да пазят здраве, живот и собственост и за да си помагат, е добре позната по света. У нас обаче някой днес се уплаши. Нашите партньори от ГЕРБ отново заприличаха повече на партньори на ДПС и не ни подкрепиха в предложението ни за доброволните отряди“, написа Каракачанов във „Фейсбук“.

По думите му текстът е бил отхвърлен „след добре режисирано шоу от страна на ДПС“.

Защо трябва да има доброволни отряди: „Само си представете какво ще стане у нас, ако започнат бунтовете на развилнели се граждани като в САЩ. Не е ли редно тогава да можем да помогнем на полицията, на прокуратурата, на държавата си!? Вече месеци наред не се приема и моята концепция за интеграция на циганското население в България. Защо? Колко още доказателства трябват, че ние, патриотите, сме прави? Колко още възрастни хора трябва да бъдат убити, а девойки или старици да бъдат бити и изнасилени? Утре народът ще пита това!“.

Статусът приключва със следния пасаж: „Основният въпрос е кой Ви е партньор и имаме ли програма за управление. Или всеки път, когато ДПС започне да скърца със зъби, ще променяте мнението си?“.