Новият вариант на коронавирус вече е в България. Това обяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред обществената телевизия.

Наши специалисти  успяха да "разкодират" коронавируса от пробите на десетки болни. Освен британския вариант се търсят и други два, за които светът е "изострил" сетива.

"При целогеномно секвениране на апарат от нова генерация доказахме 8 щама от пациенти - българи, които имат характеристиките на новия вариант на английския вариант. Тези 17 мутации бяха открити, потвърдени днес в Националния център по заразни и паразитни болести", добави проф. Кантарджиев пред обществената медия.

Специалистите казват, че вирусът е най-големият, известен до момента. Съдържа около 30 хиляди бази - във всяка от тях може да възникне мутация. Затова и всяка се проверява  - помага специализиран софтуер, но проверки се правят и ръчно. И така за всяка проба. За да се докаже британският вариант- трябва да се открие комбинация от точно определени мутации.

Следва по-широко проучване, за да се види какво е разпространението.

"При тези 8 души има такива, които току-що са дошли от Великобритания. Веднага са заболели, веднага са карантинирани, веднага са приети в болнично заведение. Но щамът, ако тръгне в страната, трябва да направим така, че да го ограничаваме", обясни проф. Кантарджиев.

Той призова всеки, който се върне от Западна Европа или от Великобритания, да се самоизолира известно време и да се изследват.

Кантарджиев обясни, че ваксината доказано лови новия вариант и го унищожава.

Генетичните методи, които са за диагностика, също го ловят, но той е по-заразен.

Според него трябва много да се внимава с южноафриканската мутация, защото може ваксината да не е ефективна спрямо нея.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!