Държавите от еврозоната и чакалнята ѝ ще получат милиарди от ЕЦБ за възстановяване от кризата, породена от коронавируса, докато тези извън механизма ще трябва да теглят заеми с високи лихви. Затова и България ще кандидатства отново за ERM2 до края на април. Това заяви в Хасково премиерът Бойко Борисов.

Преди началото на пандемията той обяви, че страната ни ще „забави темпо“ по пътя към еврозоната, след като се появиха медийни публикации за риск от предоговаряне на курса между лев и евро в ущърб на нашата валута.

„Мога да направя голяма критика към себе си. Не трябваше да се огъвам толкова, когато толкова уверено вървяхме към чакалнята на еврозоната. Трилиони отпуска ЕЦБ за възстановяване, но за кои държави? (...) Не че сме се отказали, но решихме да сме по-бавни за да убедим хората“, коментира Борисов.

По думите му към България има само едно условие за изпълняване и вече се работи по него.

В отговор на въпрос дали няма да повлияе негативно прогнозираната от Световната банка рецесия, министър-председателят посочи, че е обсъждал темата с ръководството на Европейската централна банка и с Еврокомисията.

Снимка: btvnovinite.bg

"България за чакалнята на еврозоната отдавна е минала като тема за всички мои колеги. Дания е 20 г. в чакалнята – нека да преодолеем кризата, ако това се случи, да не мислим откъде да съберем пари за възстановяване", отбеляза Борисов.

Той допълни, че все още не е теглен нов дълг, въпреки че парламентът разреши на правителството до 10 млрд.: "Имахме над 10 млрд. във фискалния резерв и с тази мазнинка в момента живеем като държава. Дългът, който НС ни разреши, ако свършат тези пари и няма за пенсии, полицаи, лекари, сестри, армия – да имаме откъде да набавим пари, да да не стане каквото беше 96-97 г.".

За Радев - (почти) без коментар

Борисов видимо се раздразни от въпроса как ще коментира вчерашното интервю на президента Румен Радев в ефира на bTV. Премиерът беше категоричен, че е нападан от държавния глава, който, на свой ред, не дал никакви идеи за справяне с кризата.

Министър-председателят обвини държавния глава и в лъжа по отношение на разговора между двамата преди ветото върху текстове от Закона за извънредното положение и по отношение на обсъждани мерки.

"България не била готова за кризата. Сравняват ме с Германия и Сингапур – най-подредените държави на света!", възмути се Бойко Борисов.