Докато на българо-турската граница тече специализирана акция срещу незаконната миграция, обвинен за трафик на бежанци спечели обществена поръчка да вози легално мигранти. Поръчката за близо 200 хил. лв. е била възложена от „Гранична полиция”.

Собственик на фирмата е бизнесменът Григор Григоров, който беше заловен край Царево в края на юни със 66 нелегални мигранти от Афганистан и Ирак, сред които и деца.

По време на разследването фирмата на Григоров „Еделвайс 0707” печели обществената поръчка на „Гранична полиция”. Автобусът, с който трябва да превозва вече легално мигранти до бежанските центрове във вътрешността на страната е същият, с който е бил заловен през юни. Той се намира на паркинга на полицията в Царево.

Автомобилът е основно веществено доказателство в разследването срещу Григоров – в случай, че той бъде осъден за трафик на хора, колата ще бъде конфискувана в полза на държавата.

„Това е един от най-тежките случаи на нелегален трафик, предвид броя на превозваните лица”, коментира Кънчо Крумов от Районната прокуратура в Царево.

Оказва се, че докато Тодоров е бил домашен арест е успял да прехвърли транспортната си фирма на баща си. Договорът за обществената поръчка е сключен след това, като едноличен собственик на капитала е бащата на Тодоров.

Договорът с „Гранична полиция” е подписан лично от директора на службата главен комисар Антонио Ангелов.

Екип на bTV потърси Григор Григоров в дома му в с. Алдомировци, но той отказа коментар. Местните хора споделиха, че неговата фирма обслужва линията Алдомировци – София.

За втори път фирмата на Григоров печели обществена поръчка на „Гранична полиция”. Миналата година отново той осъществява превоза на мигранти към бежанските центрове в страната.

От Министерство на вътрешните работи обявиха, че започват обстойна проверка на сключения договор.

Междувременно на българо-турската граница

След разговор между турския премиер Бинали Йълдъръм и неговия български колега Бойко Борисов, на българо-турската граница бяха изпратени допълнително над 150 служители на „Жандармерията”, които да се включат в охраната й.

Към нашите екипи ще се включат и служители на „Фронтекс”.

Само за последното денонощие на границата са задържани шест души, а 140 не са допуснати да влязат у нас. „Гранична полиция” отбелязва, че това е едно сравнително спокойно дежурство.

Граничарите и жандармерията пазят браздата и пътищата около границата. От днес навсякъде в пограничните райони има мобилни КПП, като се проверяват всички коли, хора и товари.

Жандармерия пази и входовете към селата в близост до границата с Турция. Постовете карат 24-часови дежурства.

Граничарите обхождат пеша браздата, като проверяват за пробиви в защитното съоръжение, но някои мигранти успяват. Първа спирка по пътя им е пограничното с. Щит, където няма мъж, който да не е бил граничар.

Международната подкрепа от „Фронтекс” е от 200 души и ще застъпи в началото на седмицата. Изпратените екипи са от цяла Европа, но най-много техника и хора се очакват от Полша.

„НАТО не може да окаже помощ на нашата сухопътна граница при бежанска вълна, не това е мисията на Алианса, обясни ген. Попов. Флотилия в Черно море няма да има, но България може да поиска същата помощ като Гърция при увеличена мигрантска вълна с много кораби и лодки, които евентуално могат да превозват бежанци, обясни той. Засега това не е така”, уточни началникът на отбраната ген. Константин Попов.