Къмпингуващи на екоплаж „Корал“ се оплакаха, от полицейски произвол - палатките им били демонстративно претърсени от органите на реда. Един от летовниците дори твърди, че е бил ударен от служител на реда.

В събота вечерта, докато бил в палатката си над плажа, Любомир Авджийски е посетен от полицаи.

„Казаха: „Нали знаеш, че това е конфликтна зона?“ Ако имат законово основание да ни изгонят от тук, нека ни изгонят! Но да ни обискират с идеята, че ние трябва да си тръгнем от тук - мисля, че това е произвол", подчерта Авджийски.

Снимка: btvnovinite.bg
След като снимал проверката, един от полицаите, му взел телефона, а после го ударил.

Снимка: btvnovinite.bg

„Явно ги обучават как да удрят, защото беше с меката част на юмрука, тази вътрешната, защото беше доста силно, но след това нямаше никакви следи“, разказва мъжът.

А музикантът Васил Гюров заяви, че проверките се случват всяка година на базата на наредба, която е „изсмукана от пръстите на Общинския съвет“.

Снимка: btvnovinite.bg

Царево е единствената община с наредба срещу къмпингуването. Забранява се поставянето на палатки и каравани без разрешение от главния архитект или без нотариална декларация от собственика на имота. Глобата е от 200 до 5000 лева.

Снимка: btvnovinite.bg
Главният еколог на Община Царево Пламен Вълчев заяви, че целта е да се регулира поставянето на палатки и каравани и допълни, че е посочено изрично кои са местата и какъв е редът за издаване на разрешение за поставяне.

От полицията отказаха коментар, но обясниха, че са извършили проверка след получен сигнал за нерегламентирано влизане в частен имот и притежание на наркотици.

Снимка: btvnovinite.bg
Вътрешна проверка е установила, че полицаите, претърсили палатките, не са превишили правомощията си.