Прокуратурата и Министерството на вътрешните работи започват информационна кампания срещу телефонните измами. Заявката за акцията е на фона на разкритата вчера група „ало” измамници, облагодетелствали се с над 2 милиона лева.

Според разследващите задържаната вчера група стои зад поне 2 крупни измами в София – едната за над 400 000 лева, а другата – за над 500 000.

Само за последните два месеца бандата добавила към печалбите си и 150 000 лева. В единия случай дори жертвата е била принудена от измамниците да продаде имота си. Темата за телефонните измами беше основна на националното съвещание на МВР.

„Предупреждават се хората, че полицията не взима пари, че не трябва да сътрудничат. Но и вчера една госпожа до последно вярваше, че съдейства на полицията, и е в такъв филм, че трудно може да я изкара човек”, каза премиерът Бойко Борисов. 

Снимка: МС

„Предвид високата обществена опасност на тези деяния подходът вече е да се обхване територията на цялата страна и цялата структура на организациите, защото зад това стоят определени престъпни организации. А самият факт, че вчера няма нито едно обаждане с цел измама от Румъния към българска територия, а на ден са стотици и хиляди, е достатъчно да онагледи ефекта от тази ситуация”, коментира заместник-главният прокурор Иван Гешев.

„Повтарящата се практика на телефонни измами, размерът на щетите и особено спецификата по отношение на пострадалите – най-уязвимите групи, защото това са предимно възрастни хора, ни показва и нещо друго – че трябва освен арести и системни операции, да полагат  усилия и за превенция”, отбеляза и главният прокурор Сотир Цацаров. 

Снимка: МС

В кампанията срещу телефонните измами ще бъдат използвани кадри от действителни случаи, включително предоставени и от bTV.

Повечето задържани са в роднински връзки. По време на арестите в Румъния са открити множество телефони, хвърлени в тоалетни чинии.

Днес комисия от 7 души извърши проверка на къщи в Горна Оряховица. Част от собствениците не бяха открити, защото бяха бяха задържани при акцията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!