83% от детските градини в София имат видеонаблюдение. Но само отвън. Детските заведения, чиито вътрешните помещения се наблюдават от камери са едва няколко в цяла София.

Според психолози поставянето на камери би било знак за недоверие. Затова като по-добро решение се посочва родителите да бъдат пускани в детските градини, за да прекарват част от времето с децата си.

“Родителите и учителите би трябвало да са партньори, а не да са хора, които постоянно се дебнат и търсят да се хванат”, коментира Цвета Бресничка от асоциация “Родители”.

Идеята за видеонаблюдение не се приема с охота и от голяма част от учителите, защото според тях камерите ще ги поставят под стрес.

„Смятам, че би се отразило върху работата на учителя с децата, когато по цял ден той бъде наблюдаван навсякъде. Поведението на един човек пред камера е различно”, казва Галина, която преподава на 6-годишни деца.

Родителите обаче са категорични, че искат да знаят какво се случва с децата им. “Искам да има някакъв контрол, все пак да се вижда какво става в детските градини”, коментира майка на 5-годишно момченце. “Карат децата да гледат телевизор, вместо да ги извеждат навън”, допълва тя.

“В много от големите фирми вече има видеонаблюдение и работодателят може да наблюдава служителите си постоянно, не виждам защо да не е така и в детските градини”, споделя друг родител.

Дори и един родител да откаже детето му да бъде заснемано, видеонаблюдение няма да бъде сложено. Това твърдят от общината.

През май месец родители внесоха в парламента подписка с искане за незабавни промени в закона. От Столичната община обещаха, че с видеокамери ще бъдат снабдени всички детски ясли. За момента обаче това не се е случило в повечето.