След повече от месец върху скалите край Камен бряг, "Вера Су" вече се намира на сигурно място – на кея на един от кораборемонтните заводи във Варна.

Въпреки че доскоро беше почти потънал, след полунощ на 36-ия ден от засядането си, корабът беше успешно изтеглен при рискована операция.

Разходите за нея все още се изчисляват, но няма да бъдат за сметка на България, уверяват властите.

Изтеглянето на "Вера Су" в чисти води продължи 16 минути.

"Опитът, който показаха всички останали, и уменията, които имаха, доведоха до успешния край на операцията", заяви кап. Венцислав Иванов, директор на "Морска администрация".

Тези 16 минути обаче са резултат на много безсънни нощи, обясни кап. Андрей Станев, ръководител на операцията на море.

"Симулации се правеха. Различни специалисти смятаха къде точно трябва да се укрепи кораба, защото имаше опасност да се счупи. Имаше специалисти, които точно казаха откъде да се вади товар, вода", разясни той.

По време на операцията Станев беше капитан на основния влекач, който издърпа "Вера Су" от скалите и след това го провлачи до Варна.

Екипите се справиха с провлачването доста по-бързо от очакваното. Преходът от Камен бряг до Варна беше реализиран за около 10 часа.

"Тази операция беше всичко, но не и стандартна операция. Така че рисковете си бяха съпътстващи през цялото време и съответно във всеки един момент трябваше да се преценява много внимателно, за да няма някакъв проблем с хората. Преди всичко хората", допълни кап. Станев.

Разходите трябва да бъдат покрити от застраховката на кораба.

"Ако не бъдат покрити, ние ще заведем, имаме такава готовност, съответните искове срещу корабособственика и застрахователите. Но мисля, че няма да се стига дотам", увери Христо Алексиев, министър на транспорта.

Предстои корабът да бъде приведен в нормално състояние.