Операцията по изтеглянето на „Вера Су“ приключи успешно малко след полунощ. Корабът, който 36 дни беше заседнал на скалите край Камен бряг, вече се намира на кей във Варна.

Плавателният съд към обяд премина през Варненския залив, влезе в един от каналите към Варненското езеро и стигна до безопасно място – кей на кораборемонтен завод, където ще остане за неопределено време.

Спасителният екип се справи с операцията по-бързо от очакваното. Преходът от Камен бряг до Варна беше осъществен за около 10 ч. и премина без сериозни проблеми. Плавателният съд беше теглен от два влекача.

Снимка: btvnovinite.bg

Изтеглянето на кораба от скалите криеше големи рискове, защото се случи в тъмната част на денонощието. То беше осъществено за 16 минути.

„С приключване на действията по разтоварване и обезопасяване на кораба е елиминиран рискът от замърсяване на морските води в района на местност „Яйлата“, а с това и рискът за здравето и поминъка на хората от региона“, заяви екоминистърът Асен Личев и се обърна към всички участници в спасителния екип:

„Те осъществиха един сложен план в 9 стъпки, изпълнен с хирургична точност, и направиха така, щото обвиненията към държавата и морската общественост да отпаднат. Такава операция в тъмната част от деня може да се изпълни от малцина в света“.

Министърът възложи изготвяне на списък на участниците в спасителната операция, за да бъдат предложени за държавна почит.

Така, сагата с изтеглянето на „Вера Су“ приключи, тепърва обаче продължава разследването на инцидента.