Камарата на строителите в България защити авансовите плащания за строителството на магистрала "Хемус". Поводът за позицията на организацията - твърденията на служебния регионален министър, че държавното предприятие "Автомагистрали" е сключило договори за милиони с фирми за строеж на отсечки от магистралата, които още нямат нужното разрешително.  

Според ГЕРБ превеждането на пари към фирми за строеж на отсечки без разрешително гарантира ниски цени, но според новия състав на регионалното министерство това е порочна практика за милиони. Строителната камара също се включи с коментар по темата.

Строителите отрекоха мнението им да е политическо. 

„Ние се въздържахме да правим коментар в тази сложна политическа ситуация, само че бяхме въвлечени, колега. Бяхме въвлечени от служебното правителство. Въпросът е, че процесът на плащане спря. Там е заровено кучето“, заяви Валентин Николов, председател на Камарата на строителите.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството каза, че страховете за спиране на плащанията и строителството на "Хемус" са неоснователни. В задочната дискусия, в която участват няколко институции, се включи и финансовият министър.

„Представете си, че сте си поръчали ремонт за 1000 лева, платили сте 700 напред, 5 плочки са сменени и ви казват: "Нямаме пари да продължим"“, коментира Асен Василев.

А в сградата на "Автомагистрали", откъдето тръгна всичко, все още се опитват да разберат за какво е използвана стаята, която по документи е предназначена за първа помощ. Пред bTV бившият изпълнителен директор Стоян Беличев съобщи, че заедно с адвокати обмисля да съди новото ръководство заради твърденията, че стаята е използвана за секс.

„Аз не съм казала, че стаята се използва за секс, казахме "евентуално", защото самата стая прилича на хотелска стая“, каза Десислава Христова, председател на изпълнителния съвет на "Автомагистрали"-ЕАД.

В стаята има модерна баня, спалня и шкаф с различни лакомства, а това е стаята за почивка на персонала, където хората могат да се хранят и да пият кафе.