Кандидатите в битката за “Дондуков“ 2 на 14 ноември все още не са известни. Затова пък спекулациите около възможните имена текат с пълна сила.

Още в началото на февруари Румен Радев обяви, че ще се кандидатира отново за държавен глава.

Тогава настоящият президент получи подкрепа от "Има такъв народ", "Изправи се БГ! Ние идваме" и “БСП за България”. Днес обаче лидерът на левицата уточни в „Лице в лице“, че предстоят още обсъждания.

"Това не е новина, Националният съвет подкрепя Радев, но ние ще направим и номинации, както по местни структури си вървят", заяви Корнелия Нинова, председател на БСП.

За ГЕРБ-СДС едно е ясно - Борисов няма да застане срещу Радев на 14 ноември. От партията на бившия премиер засега мислят върху профила на кандидата и не са стигнали до конкретно име, въпреки че се завъртя това на Петър Стоянов.

„От само себе си той се обсъжда, защото това в един изключително авторитетен човек и може би най-успешният президент. Но по никакъв начин ние все още не сме стигнали до този разговор. Той тепърва предстои да се води“, каза Тома Биков, депутат от ГЕРБ-СДС.

Стоянов реагира с позиция в своя официален сайт:

"Искам да е ясно: нито аз съм се предлагал, нито някой ми е предлагал официално да бъда издигнат за президент."

Ситуацията с повечето президентски двойки остава неясна: от "Демократична България" например обсъждат всички възможни варианти, а от ДПС засега запазват мълчание.

Сред любопитните заявки са на председателя на федерацията по ММА Станислав Недков – Стъки, председателката на сдружение "Азбукари", Цвета Кирилова, както и на бившият служител на ДАНС Росен Миленов. Към президентското кресло се е запътил и проф. Александър Томов.

"Ние имаме доктрина с проф. Лъчезар Аврамов за излизане от кризата и за превръщането на България в една перспективна регионална икономическа и социална сила“, заяви проф. Томов.

Партиите и коалициите трябва да подадат в ЦИК документи за надпреварата до 29 септември, а срокът за инициативните комитети е 4 октомври.