Предсрочните избори за парламент ще съвпаднат с президентските. Това стана ясно, след като Народното събрание заседава до след полунощ. Депутатите работиха до два часа, за да финализират бюджетните закони.

Това може да се окаже последното заседание на 46-ия парламент, ако се провали свиканото за понеделник извънредно заседание.

Президентът Румен Радев обяви датата за новите избори, които ще са 2 в 1. Те ще се проведат на 14 ноември. Радев обаче не обяви точната дата на разпускането на Народното събрание.

По Конституция избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното. Т. е. това трябва да стане през следващата седмица от 13 до 17 септември. 

Партиите в Народното събрание категорично отказаха да коментират въпроса, с изключение на „Демократична България“, които казаха, че сливането на изборите ще спести пари.

Президентът заяви, че си дава сметка, че кампаниите за парламент и президент ще си влияят взаимно.

„Двете кампании ще текат едновременно и ще се слеят. Привърженик съм на надпартийното съгласие и ще разчитам на подкрепата на всички почтени българи около големите цели - борба с бедност и беззаконие“, каза той.

Радев не коментира състава на бъдещия служебен кабинет и дали ще има промени в него.

„Подкрепям ценности, а не партии и не съм упълномощил никого да говори от мое име. Почтени хора има навсякъде, заедно съм с тези хора и съм се убедил че мога да разчитам на тяхната подкрепа“ – така той отговори  на въпроса за евентуален нов политически проект около министрите Петков и Василев.

„Очаквам от следващото служебно правителство да продължи да работи срещу корупцията прозрачно и отговорно“, допълни президентът.

Дали ще има персонални промени в служебното правителство ще разберем до дни.

Вече е ясно, че имаме два прецедента в новата си история: един служебен кабинет да наследява друг и в една година да гласуваме три пъти за парламент, плюс президент.