„Предишният протест е пример за неорганизираност, неспособност, забавеност и отсрочване на действията. Ако днес не са взети поуки и не е коригиран моделът на поведение на полицията, нещата може да се усложнят“, коментира проф. Калин Гайдаров в студиото на „Тази сутрин“.

По думите му при предишния протест под наслов Велико народно въстание са допуснати изключително много грешки.

„Полицията служи на обществото, тя не служи на властта. Трябва да се изхожда от това“, допълни Гайдаров.

Според ген. Румен Миланов трябва много внимателно да се подхожда към организацията на протести от страна на полицията. „Ако има по-строг режим, хората ще кажат, че цензурираме протестите“, коментира той.

Миланов обясни също как щеше да действа, ако той организираше действията на полицията. „Ако бях аз там, нямаше да сложа този кордон от полицаи, щях да ги държа в резерв и според ситуацията да ги вкарвам там.

Миланов коментира и събитията от т.нар. „Кървава сряда“. „Според мен полицията допусна провокаторите да се развихрян и след това бяха принудени да използват максималната реакция.

За използването на лютив спрей и Миланов, и Гайдаров са категорични, че това е било прекалена реакция от страна на полицията.

„Има принцип на градация на силата. Не може да използваш сила, която е несъизмерима с това, което се случва на площада. Не може да се действа така, че да унижаваш човешкото достойнство и да заплашваш живота и здравето на хората“, категоричен е Гайдаров.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!