Всеки прокурор да може да изпраща сигнали в Люксембург без съгласието на Върховната касационна прокуратура. Темата обсъдиха Лаура Кьовеши и министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

Главния европрокурор се срещна днес с министрите на вътрешните работи и на правосъдието, и с главния прокурор Иван Гешев. Кьовеши отказа коментар.

Според съобщения на МВР и държавното обвинение тя е оценила високо съвместната работа на двете институции.

По думите на министъра Надежда Йорданова обсъдените аспекти са увеличаване на контактните точки на институциите и гражданите с европейската прокуратурата и изменения в закона за съдебната власт, за да може всеки един от прокурорите у нас да изпраща сам сигнали в Люксембург без съгласието на по-горната инстанция.

Министър Надежда Йорданова поясни, че са били обсъдени и промени в Наказателния кодекс, както и законови изменения за гарантиране на по-самостоятелна и бърза работа на европейските делегирани прокурори.

От държавното обвинение съобщиха, че диалогът е бил конструктивен. В съобщение МВР обобщи, че оценката на Кьовеши за съвместната им работа е висока.

А в „Туитър“ от офиса на Кьовеши качиха снимки от срещите с Рашков и Йорданова и описа визитата й така: „Днес европейският главен прокурор се срещна с вътрешния министър - г-н Рашков, с правосъдния министър - г-жа Йорданова, и имаше официално посещение при главния прокурор - г-н Гешев“.

Вчера Кьовеши и премиерът Кирил Петков се договориха и МС да стане контактна точка с европейската прокуратура. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!