Правосъдният министър Надежда Йорданова съобщи, че увеличаваме каналите за комуникация с Европейската прокуратура, за да може повече институции и лица от България да я сезират.

Тя обясни, че аспектите, които се дискутират в момента, са в контактните точки да се включи Министерският съвет.

"В случай, че в МС пряко постъпи сигнал или при проверка се съберат достатъчно данни, които навеждат за съмнения за престъпление с еврофондове, изпълнителната власт директно да може да препрати сигнала към Европейската прокуратура", обясни Йорданова.

„В Министерство на правосъдието има предложение всеки един прокурор също да може, след като установи, че при досъдебно производство или предварителна проверка има данни, по които е компетентна Европейската прокуратура, да ги изпрати пряко на нея, без да е задължен да минава през Върховна касационна прокуратура, какъвто в момента е редът“, обясни още Надежда Йорданова.

Тя добави, че и към настоящия момент граждани могат да подават пряко сигнали към Европейската прокуратура, като се възползват от изградения портал за това.

След срещата вчера между европейския главен прокурор Лаура Кьовеши и премиера Кирил Петков стана ясно, че Европейската прокуратура е получила рекорден брой сигнали за злоупотреби у нас. На базата на тях е започнала разследване на над 120 случая.

На срещата между Йорданова и Кьовеши ще се обсъжда как с новия Закон за съдебната власт да се гарантира по-висока автономност на делегираните европейски прокурори, за да са независими в работата си.