Европейската прокуратура е получила рекорден брой сигнали за злоупотреби у нас. На базата на тях е започнала разследване на над 120 случая.

Това каза европейският главен прокурор Лаура Кьовеши след срещата си с българския премиер Кирил Петков.

"Получихме информация за измами с европейски средства, най-вече свързани с обществени поръчки. Също така информация за злоупотреби със стопански субсидии, измами в сферата на строителството, както такива с фондовете за възстановяване след коронавирус", съобщи Кьовеши.

Тя информира, че Министерският съвет става контактна точка на Европейската прокуратура и това е ясен сигнал за силен ангажимент на най-високо ниво от страна на българското правителство. 

Кьовеши благодари на Петков за решителността и ясната му визия относно борбата с корупцията.

"Споделяме едни и същи приоритети и говорим на един и същ език. Ако няма разкриване за измамите, няма да има разследване. Това е отправната точка", заяви Лаура Кьовеши.

"Идеята на Кирил Петков да се създаде специална група, която да работи с Европейската прокуратура за гаранция на автономност е нещо, към което трябва да се стремим. Ще постигнем напредък по отношение на измамите и престъпленията, извършени от организирани групи", каза още европейският главен прокурор.

От своя страна премиерът Кирил Петков заяви, че разговорът е минал в много конструктивен дух.

Има обща амбиция за съвместна работа по отношение на нарушения, корупция и всякакви други престъпления, свързани с еврофондовете, така че да стане ясно, че България не е мястото за такива престъпления.

"Всички престъпления с европейски пари след 2017 г. могат да бъдат обект на разследване", допълни Петков.

"Европейската прокуратура и българското правителство ще работят заедно за реални резултати", категоричен бе той.