Индустрията е разтревожена на какви цени ще продължат доставките на синьото гориво. Промишлената инфлация вече е 32% тя ще се прехвърля върху цените на дребно. Бизнесът добавя към скъпия газ и проблема със скъпия ток.

В София е гарантирано количеството газ за „Топлофикация“ и за градския транспорт до края на май.

„Има разработени планове за реакция при криза с доставките на синьо гориво – не бих искала да се стигне до тях. Първата стъпка е да се намали температурата на топлата вода, а втората стъпка е да се мине на мазут, което е нежелателно заради замърсяването на въздуха“, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Ако газта спре, с алтернативните източници за производство на гориво топлофикацията в Бургас може да подсигури не само топлата вода за лятото, но и началото на следващия отоплителен сезон.   

„Хората няма да останат без топла вода. Това е със сигурност. Така че притесненията са, че все пак няма да сме в този комфорт, който ползвахме до сега“, обяви Христин Илиев, изпълнителен директор на „Топлофикация-Бургас“.

Пловдивчани също няма да станат без топла вода и парно, дори всички доставки на газ да бъдат спрени.

„По отношение на цените – решението е на регулатора. Но очевидно, когато основното гориво се променя и неговата стойност, то оказва влияние върху крайния продукт“, коментира Петър Костадинов, ръководител на отдел „Комуникации“ в EVN в Пловдив.

Пловдивската топлофикация има технологична възможност, ако се наложи,   да отоплява водните котли както с мазут, така и с алтернативно гориво.
„Топлофикация-Враца“ също има възможност да мине на мазут.