Мониторинговите доклади за България и Румъния бяха въведени с приемането ни в Европейския съюз.

Снимка: btvnovinite.bg

За 12 години от членството ни в Европейския съюз по механизма за сътрудничество и проверка има 18 доклада.

Днес е 19-ят, а в определени години имаше по два доклада за напредъка в шест области, сред които върховенство на закона, борба с корупцията и организираната престъпност, независима съдебна система.

Снимка: btvnovinite.bg

Резултат от мониторинга през тези 12 години са две поправки на конституцията, нов закон за съдебната власт, закон за конфискуване на незаконно придобито имущество, създаването на инспекторат към Висшия съдебен съвет, Специализираната прокуратура и КПКОНПИ.

Много неща, които приемаме за даденост в съдебната система са резултат от механизма за сътрудничество и проверка, припомня бившият правосъден министър Драгомир Йорданов. Например създаването на специализиран съд и прокуратура като мярка срещу организираната престъпност, както и комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, случайното разпределение на делата, назначенията и конкурсите в съдебната власт.

„Обществото има това изискване и усещане за липса на справедливост, което би трябвало да е достатъчен подтик и мотив на вземащите решение за повишаване на ефективността на съдебната ни власт”, посочва Йорданов.
 
Механизмът се е провалил като инструмент у нас, смята обаче конституционният съдия Атанас Семов: „У нас корупцията е смисълът на властта. Съюзът на беше подготвен за такъв тип държави, затова и докладите му не постигнаха нищо. Да, у нас се отчита известен напредък и няма как да не отчете, защото иначе ще трябва да признае че нищо не е свършила”.

Мониторингът няма да отпадне, а ще бъде въведен за всички страни, подчертава външнополитическият анализатор Весела Чернева: „Оттук нататък всички страни-членки ще бъдат преглеждани ежегодно как изглежда върховенството на правото. Особено в Полша и Унгария. Този механизъм ще има голямо значение за България, Румъния, Унгария и Полша Връзването на върховенството на правото с еврофондовете ще е съвсем директно и ще се усети директно”.

При новия механизъм всички пропуски във върховенството на правото свободата на медиите и човешките права ще имат отражение върху средствата , които страната ще получава като европейски фондове.