Нови проверки на властите в района на опустошителните наводнения в Карловско.

Продължават съмненията, че нерегламентирана сеч е допринесла за водното бедствие. 

Проверката днес показа данни за възможни нарушения. Става въпрос за неразчистени трупи, които според вътрешния министър Иван Демерджиев е възможно да са довели до задържане на вода. Целта на проверяващите е да стигнат до дере, в което се задържала вода по подобен начин, и да изяснят дали това е довело до първата вълна, заляла Карловските села. Разчистването им продължава и днес. 

"Долу в пострадалите райони има много дървесна маса. Да, една част е изнесена от реките, но друга част са трупи като тези които констатираме тук. Но е важно да установим трябвало ли тези трупи да са съхранявани по друг начин. Ако има данни за нарушения, а ние имаме съмнения за такива, ще бъдат предприети съответните действия", каза Демерджиев. 

"Теоретично е възможно несъбрани материали да окажат въздействие. По закон - до 10 процента от изсечената дървесна маса остава, за да се запази биоразнообразието в района", каза заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов.

Резултатите от проверката се очакват до 10 дни.

В засегнатите села помощи под формата на вода, храна и консумативи пристигат непрекъснато.

Положението в селата Богдан, Слатина и Каравелово остава тежко. Кризисният щаб очаква физическа помощ през почивните дни. 

Хората се нуждаят от брадви, триони, бидони за чиста вода, дезинфектанти, дюшеци или матраци.

От стари и носени дрехи за сега няма нужда.