Какво означава за Банско и региона вчерашното решение на Министерския съвет за националния парк „Пирин“ – по тази тема в студиото на предаването „Тази сутрин“ по bTV в спор влязоха евродепутатът Ангел Джамбазки и екологът Андрей Ковачев.

Решението не е удачно за Пирин, защото с него зоните, в които се позволява изграждането на нови ски писти и към тях – въжени линии, водохващания за скипистите, т.е. за изкуствен сняг, и изкуствено осветление, са 48% от националния парк и то преди всичко горската зона на парка. Позволява се изсичането на вековни гори и това е в нарушение на Закона защитените територии и на две европейски директиви, каза Ковачев.

Снимка: bTV

„В решението, което беше одобрено, няма нито една дума за втори лифт, т.е. това което беше казано вчера на пресконференция, не отговаря на реалните факти, доколкото няма нито една дума за втори лифт“, каза още той.

„Това решение трябваше да бъде подложено на екологична оценка и оценка за съвместимост, съгласно изискванията на нашите закони и на европейските директиви. Не беше направено, което също е сериозно нарушение“, посочи той.

Снимка: bTV

„Много по-важен е разговорът как ще се развива туризмът в България изобщо – каза Джамбазки. – От 20 години по различни формални и неформални поводи на това развитие се пречи. По тази причина региони, които имат такива дадености – планина наблизо или имат възможност да се развиват, не се развиват, хората ги напускат и отиват някъде другаде. Това е неприемливо и неразумно – искаме доходи, искаме икономика, а пречим на собствената си икономика да се развива (...) Ако отидете в Банско и седите 1 – 2 – 3 часа на лифта, ще се върнете ли повече? Планините и природата трябва да бъдат пазени, разбира се, съгласно закона, но трябва да бъдат и развивани, за да могат хората да имат достъп до тях“.

Евродепутатът даде пример с Витоша, „която по същия начин не се развива“, защото до тази „невероятна даденост“ няма „никакъв достъп“. „20 години по различни причини в обществото ни се пречи тези неща да се случат“.

„Мога да посоча причините за това пречене – отговори Ковачев. В момента територията на националния парк е собственост на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), т.е. при наличие на такъв проблем би трябвало министърът на околната среда и водите да е този, който първи да инициира това нещо, но той вече от години не го прави. Вторият заинтересован, който би трябвало да предложи решение на проблема с опашките, е Община Банско. От години Община Банско не го прави, т.е. протестиращите в момента би трябвало да протестират или пред МОСВ, или пред Община Банско, но поради някаква причина не го правят и им казват, че някой друг, който няма никакво отношение към проблема, е виновен. Отклонява се вниманието на хората и те биват залъгвани. Същият е проблемът на Витоша, където собственикът на съоръженията нито ги подновява, нито нищо и повече от половината не работят“.

На забележката на Джамбазки, че въпросът е защо са отделени от софийския градски транспорт, Ковачев посочи, че за това трябва да се попита този, който е правил договорите за продажба.

Снимка: bTV

Двамата влязоха в спор до какво би довело вчерашното решение на МС от гледна точка на туризма.

„Сега имаме 20 хил. легла в Банско, които стоят празни – хотели, апартаменти, след чисто спекулативния строителен бум – посочи Ковачев. – Има обаче желание за строителство на още 10 хил. Те ще бъдат построени, ще бъдат продадени, след което ще се срине цената им. Този курорт ще стои лятото празен, най-вероятно ще се напълни с публични домове, вече започна да се случва. Ще имаме над 300 км ски писти и унищожена гора. Това е причината за нашия протест“.

Според Джамбазки леглата са празни, защото няма достъп до планината, а твърдението за публичните домове е абстрактно и странно. По думите му протестиращите природозащитници всъщност дори не ходят в планината. Банско има възможност за развитие и през лятото и тогава се пълни. Планината е богатство и трябва да помагаме българското общество да го ползва, заяви той.

В спора се намеси и кметът на Банско Георги Икономов. „Отдавна съм казал, че тези хора (природозащитниците, бел. ред.) трябва да мислят повече за екология, отколкото да се правят на инженери, моралисти или някакви финансисти (...) Няма да се напълни с публични домове, няма да се презастроява, това сме го казали 100 пъти, защото имаме приет общ устройствен план, който ограничи строителството (...) Банско през лятото е вече пълно за разлика от много други зимни курорти в Алпите. Няма нищо вярно в това, което каза Андрей Ковачев“.

Снимка: bTV

Икономов разказа, че решението на МС е предизвикало голяма радост и въодушевление в Банско. „Крайно време беше да се спре саботажът на „Зелените“, защото те откровено саботират развитието на България, на ски туризма, изграждането на ски зоните, на магистралите“.

По думите му изсичането на вековни дървета е „другата заблуда, която „Зелените“ упорито насаждат като мнение в обществото. Доколкото чух някакви 48% развяват еколозите. Това е пълна глупост (...) Няма да има такова нещо. Естествено, че всичко, което ще се предвижда за строителство, е в сегашната буферна зона, което е няма и 2% от територията на парк „Пирин“.

Снимка: bTV

„Фактът е, че Община Банско искаше 10 хил. нови легла в Общия устройствен план и след наши сигнали МОСВ ги изключи от ОУП, така че просто думите на г-н Икономов не отговарят на истината“, отговори Ковачев. Той посочи и че в т. 5 от решението на МС се казва, че в зона „Гори“ на парка ще се разреши строителство на ски писти, а това са 45% от територията му.

„Дали ще има легла, или не е въпрос и на частна инициатива. Не разбирам защо трябва да се пречи на частната инициатива, на икономиката – възпротиви се Джамбазки. – Как може някой да си помисли дали ще ограничава, или не това дали някой ще позволи легла в частния си имот, или не? Какво да правят тези хора там?“.

Министрите излъгаха, че са взели решение за втори лифт, взеха решение за застрояване на Национален парк „Пирин“ със ски писти в нарушение на законите, посочи Ковачев. Според него „това незаконно решение ще доведе до наказателни процедури и ще урони престижа на България“. Хората от Банско не трябва да бъдат лъгани повече за втория лифт, каза още той.

Вижте целия разговор във видеото:

Одобрявате ли решението на правителството за Пирин?