Работници на фалирала търговска верига протестираха за пореден път с искане да получат заплатите си. Как служителите да търсят правата си в подобни случаи?

Марийка и Людмила не са взели няколко заплати. По думите им по над 2000 лв. на човек са забавените суми.

В писмо до медиите, фирмата опроверга твърденията на протестиращите и обяви, че „не са изплатени трудовите възнаграждения на някои служители за последния месец.”

При подобни случи от Инспекцията по труда посочва, че работникът може да прекрати по собствена инициатива трудовия си договор, без да загуби права на борсата и съответно да получава обезщетения за безработица от НОИ. Все пак му се гарантират права, посочи Дина Христова от ГИТ.

Служителите могат да предявят и искова молба в съда. „Така в рамките на 3 месеца казусът следва да бъде разгледан в съда. Другото важно, което трябва да знаят, е че производствата по трудови дела са безплатни. Но трябва да се действа своевременно”, допълва адв. Ваня Пълова, специалист по трудово право.

Работниците имат право и на обезщетения от специален фонд към Осигурителния институт. Но само в случаите, когато е открито производство по несъстоятелност на работодателя. Според омбудсмана Мая Манолова обаче този вариант е неефективен и са нужни законови промени.

„Фондът за гарантиране вземанията на работниците при фалит на работодатели да започне да работи и да се компенсират работниците. В момента в него са събрани 250 милиона лева, които държавата си ги стиска там”, категорична е тя.

През 2016 г. Фондът е изплатил над 2 милиона лева на работници от 38 дружества в несъстоятелност.