В България здравните осигуровки са едва 8% – колкото средства се съберат, толкова се дават за здраве. Затова от бюджета се покриват само основните нужди. Това подчерта пред bTV здравният министър Десислава Атанасова.

По думите й размерът на вноската бил запазен за тази година, но „непрекъснато има натиск за плащане от касата на повече лекарства, медицински изделия, пътеки и т.н”.

Министърът подчерта, че при подобни искания трябва да се има предвид състоянието на българската икономика и средствата в хазната. Затова ведомството й не разчитало само на бюджета, а се търсят средства по европрограми. По този начин се финансирали ремонтите на болници и попълненията от по-модерна апаратура.

Европари се дават и за обучения на квалифицирани кадри, както и за кампании за профилактика на онкологични заболявания. Така например 6 млн. лева били заделени за
обучение на медиците по спешна помощ, а 148 милиона отиват за модерни центрове за диагностика и лечение на ракови болести.

„Има и много рискови фактори за здравето на българина – солта, обездвижването, пушенето. Със забраната за пушене тук имаме своеобразна победа. И преди да ме попитате ще кажа, че забраната ще остане - това е политика на цялото ни правителство”, подчерта Атанасова.

Тя прогнозира, че в скоро време страната ще изпита недостиг на лекари и по-специално на педиатри. В европейски мащаб държавите се нуждаели от попълване на 2 млн. медицински места и съответно по-голямото заплащане привличало българските специалисти, въпреки усилията на министерството за задържането им у нас.