Масово тестване в училище и маски за 6-годишните и децата от 1. до 4. клас при високи нива на разпространение на коронавируса са сред мерките срещу COVID-19 за предстоящата учебна година.

Условията за масовото тестване при липса на симтпоми ще е със съгласие на родителите и при положение, че е за всички деца в едно училище.

Родители са скептични към тези мерки. В същото време обаче не намират алтернатива в онлайн обучението.

Част от учителите пък настояват тези идеи да станат факт. Ето реакциите. Те са поискали от просветното министерство редовно масово тестване и не разбират защо родителите отказват.

Целта на тази мярка е да се осигури присъственото обучение, поясни пред bTV образователният министър Николай Денков.

А децата в предучилищна възраст, както и учениците от 1. до 4. клас ще носят маска, когато страната ни се намира в жълта, червена или тъмночервена зона. Изключение ще се допуска за децата със специални образователни потребности.

Родителите имат още едно опасение – при онлайн обучение или в случай на карантина не е ясно какви помощи са предвидени. От социалното министерство поясниха, че е в сила целевата помощ за семейства с деца до 14 години. За нея обаче родителите трябва да нямат възможност да работят дистанционно и да нямат право на платен отпуск. Има и доходен критерий.