Изключение е от „Има такъв народ“ да говорят с медиите. Какви заявки направиха през парламентарната трибуна и през „Фейсбук“ Тошко Йорданов и Слави Трифонов през изминалата седмица?

„Имаме парламент, различен от всички, закъсня с шест месеца, предишните управляващи се бяха вкопчили във властта. Има депутати, които доскоро бяха на жълтите павета и лятото ядоха бой от полицаите“, каза Тошко Йорданов.

"Политическа партия ГЕРБ явно има намерение да внесе в Парламента законопроект за промяна на избирателната система от пропорционална на мажоритарна. И защо сега? Защо ГЕРБ не приеха мажоритарната система преди близо 5 години, когато имаха властта и когато на законно проведен референдум 2 милиона и половина български граждани пожелаха избирателната система да бъде мажоритарна? Къде бяха близо 5 години Тома Биков, Десислава Атанасова, Цвета Караянчева, Бойко Борисов, цялата тази група мастити български законотворци?
Е, отговорът е много прост - когато имат проблем да загубят властта си, тези хора тупкат топката.
Така както пожелаха промяна на Конституцията чрез Велико народно събрание, само и само да се спасят от протестите. Тогава номерът мина, щото Народното събрание беше друго.
За да се въведе мажоритарна избирателна система, се изисква сигурен Парламент, защото е необходимо много време за изчистване на избирателните списъци, създаването на 240 едномандатни райони на базата на тези списъци и още един куп технологични въпроси. И те изискват време. А на ГЕРБ им трябва точно това в момента - време. Но ГЕРБ няма да получат време. Те са токсична партия, която трябва да изчезне от полето на българския политически живот.
И при един сигурен, спокоен и уверен Парламент веднага ще се случи това, заради което въобще беше създадена партия "Има такъв народ", а именно - въвеждане на мажоритарна избирателна система. Всичко по реда си", написа Слави Трифонов във „Фейсбук“ страницата си.

„Аз съм работила с абсолютно всички партии от 2000 година, както разбрахте от справката. Така че абсолютно независим експерт съм била и никога не съм действала политически. Може би се припознах с някои от идеите, може би се припознах с това, че смятам, че е необходима промяна. Смятам, че е дошло времето на по-младите хора да влязат в политиката. И трябва да започне да се подменя съставът на парламента. Надявам се и с ваша помощ нещата да станат по-добре. Наистина разчитам на всички вас. Наистина първото в момента даже съм изискала, още сутринта, разпоредих, да ми се подготви писмо за пълна публичност и прозрачност в работата на Народното събрание. Не разбирам какво се пазиха от вас и какво беше това ограничение и тази изолация“, каза Ива Митева, председател на 45-тото НС.

„Погледнете първите проекторешения колко са сериозни и силно ангажирани с бъдещето на България. Нов стил на управление, нова наредба“, заяви Иван Хиновски.

- Все пак това е Народното събрание и знаете какво пише там на фасадата, каза Мика Зайкова. 

- Съединението прави силата. Дали успяхте да обедините народните поредставители в тези часове, в които председателствахте?
- Помолих ги, обаче май не се получи. Не се получи, даже имаше и обидни квалификации. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!