За мерките срещу коронавируса решения ще се взимат седмица за седмица. Следващия вторник трябва да стане ясно дали и с колко да бъде намалена COVID карантината. 

В момента обаче инфектираните подлежат на задължителна 10-дневна изолация, а контактните им на 7-дневна. 

Имунизираните с три дози могат да я отменят с отрицателен PCR тест, след 72-рия час. 

Много държави вече предприеха подобна стъпка. В Гърция и Великобритания изолацията за инфектирани е препоръчителна и е 5 дни.

В Съединените щати срокът за хора с леки симптоми е същият, но след него се изисква носене на маска за още 5 дни. 

Вчера изискванията там бяха облекчени допълнтелно - контактните няма да бъдат карантинирани, но задължително ще носят маска 10 дни.

Какви са доводите и нагласите у нас? 

В една от лабораториите усещат всяка COVID вълна пряко. При повече болни -  имат проблеми със съставянето на графика. 

„Когато е по-висока заболеваемостта, при нас се разболяват от 1100 човека в цялата страна един – двама. Така те 10 дни не могат да са на работа. 5 дни според мен са напълно достатъчни за един здрав, ваксиниран човек да бъде излекуван и да не бъде заразен“, заяви Благовеста Пенчева.

Според здравния министър подобно решение ще подпомогне икономиката. Има обаче фактори, които ще му повлияят. 

„Държавите, които свалиха карантината са с над 80% ваксинирано население. При нас е 30 и няколко. Със сигурност ще се съобразим и с това ваксинираните да получат по-кратък период на изолация, каза здравният министър.

Решението ще се вземе след становища на експерти. 

„За леко болните и безсимптомните изолацията може да се намали от 10 на 7 дни. При тежките и умерено тежките изолацията трябва да продължи 10 дни. По отношение на карантината - тя може да се намали от 7 на 5 дни. Като за ваксинираните тя може да е дори 3 дни. Но е хубаво при съкратените срокове на карантина и изолация да се излезе с отрицателен тест“, отбеляза проф. Ива Христова.

Обмислят се и различни варианти за улеснен достъп до изследвания. 

„По този начин и ще имаме по-реална снимка на хората, които са носители на коронавируса в момента“, коментира д-р Александър Златанов.

От днес регионалните здравни инспекции в страната извършват безплатни бързи тестове.

„За момента няма интерес, от началото на деня не са идвали граждани. Всеки граждани, който проявява симптоми, може да дойде“, каза Ния Нейчева, лаборант в СРЗИ.

От другата седмица се очаква личните лекари вече да могат да издават направления за антигенни тестове.