„Продължаваме промяната“ и ГЕРБ ще се борят да бъдат първа политическа сила на задаващите се избори. Какви са нагласите и на останалите сили в последния парламент?

В сградата на парламента вече няма депутати, площадът пред Народното събрание е затворен за ремонт. Настилката я няма, прословутите жълти павета в момента са наредени, за да бъдат реновирани.

Колкото до политическите сили  - от „Продължаваме промяната“ допуснаха, че е възможно да работят с БСП и ДБ и след изборите.

От ДБ припознават като партньори „Продължаваме промяната“, а за останалите зависи от приоритетите, които си поставят.

От "Има такъв народ" посочиха само с кои партии е изключено да постигнат консенсус.

ГЕРБ заявиха, че са готови за избори без да коментират евентуални коалиции. Останалите, които бяха представени в последния парламент, не коментираха. 

Според Мирослав Иванов има знаци от страна на избирателите, че са склонни да  подкрепят „Продължаваме промяната“ на вота. Все пак очакванията му не са толкова смели, за да допусне, че ще могат да управляват сами:

„Изградихме добър екип с ДБ и БСП, вярвам, че ще работим в добра колаборация с тях“, заяви Мирослав Иванов от ПП.


От „Демократична България“ очакват по-голяма подкрепа от избирателите Колкото до това с кого освен с „Продължаваме промяната“ биха работили в един нов парламент, от партията обясниха, че зависи кои политически сили припознаят техните приоритети: 

„Там, където ще се реформира съдебната власт, там където ще бъде борбата с корупцията - там е „Демократична България“, каза Стоян Михалев.

Доскорошните коалиционни партньори от ИТН отчитат, че като млада партия са правили грешки, но са казвали истината. Затова очакват, че след като са останали сами в коалицията ще се върнат по-силни на политическата сцена. Нямат яснота обаче с кои политически сили могат да работят в един бъдещ парламент:

„Като се позиционираме, ще преценим как да действаме, с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ отсега е ясно, че няма как“, коментира Станислав Балабанов.

Опозицията, в лицето на ГЕРБ, коментира, че са готови за избори по всяко време:

"Ще се борим за първа политическа сила, защото така наречената "коалиция на почтените" завеща на България безброй кризи."

От ДПС и „Възраждане“ не коментираха днес новите избори и възможните коалиции.