След 13-часов парламентарен маратон депутатите приеха промени в Изборния кодекс. Именно това беше основен приоритет за 45-ото Народно събрание.

Голяма част от обещаните изменения отпаднаха, но други все пак бяха гласувани.

Няма да има ограничение за броя на секциите в чужбина. Централна избирателна комисия (ЦИК) ще е с намален състав – 15 души, предложени от партиите в Народното събрание и назначена от президента.

При броенето на бюлетините и попълването на протоколите ще има видеонаблюдение.

Гласуването ще е само с машини в секции с над 300 избиратели. Правилото важи и за секциите зад граница

Прие се и създаване на 32-ри отделен район „Чужбина“, но не е определена методиката, по която мандатите от него ще се разпределят. Което означава, че докато това не стане район „Чужбина“ съществува само на хартия.

Скоростната подготовка, разглеждане и приемане на текстовете предизвика както сериозни спорове в залата, така и грешки, които в крачка трябваше да бъдат поправяни. Например - първоначално депутатите приеха само в малките секции в чужбина да се гласува с машини, което би означавало изпращане на техника по целия свят, където над 30 българи са заявили, че искат да гласуват. Заради правилото по канон, че Разпети петък настъпва със залеза на предходния ден, беше направено предложение работата в пленарната зала да спре - безуспешно. 

Изненадващо в късните часове на нощта бяха приети текстове за мажоритарен вот, но за следващи редовни парламентарни избори.

В крайна сметка малко преди полунощ промените в Изборния кодекс бяха окончателно приети.