Заразеното с коронавирус семейство в София не е работило на базар Илиенци. От ръководството на базара опровергаха разпространената снощи информация.

Синът на заразените с вируса е работел като ръководител-движение на гара Илиенци, потвърдиха от Национална агенция "Пътна инфраструктура". Неговата проба е отрицателна.

Гара Илиенци е възлова главно за товарни композиции и не е посещавана от голям брой пътници, казаха от железопътната инфраструктура.

След запитване на bTV за сина на заболелите от вируса оттам вземат превантивни мерки. 

„Дежурният служител в тази гара само е бил на работа, и след неговото дежурство е направена пълна дезинфекция на всички работни помещения, включително и на тези за пътниците, в смисъл чакалните. Служителят, който е бил след него, той беше веднага оборудван със защитно облекло, с предпазни ръкавици“, заяви Борислав Аврамов, главен ревизор в НКЖИ.

На железничарите е направен извънреден инструктаж. Дезинфекция на гара Илиенци и Централна гара-София от днес се прави по три пъти на ден.

От БДЖ дезинфекцират вагоните и локомотивите. Освен специални препарати са осигурени извънредно десетки хиляди литри спирт.

„Ръководството на БДЖ предприе незабавна мярка за набавяне на допълнителни количества спирт. Абсолютно всички вагони се обработват минимум веднъж на ден. В момента се предоставят ръкавици и маски за пътуващия персонал“, заяви Пламен Митев, отдел "Експлоатация, ремонт и обслужване в БДЖ-ПП".

С маски са снабдени и служителите на столичната автогара, съобщи директорът й. Хигиената и мерките срещу вируса в автобусите остават в отговорностите на фирмите за превоз.