Милиони левове и усилията на хиляди хора се влагат в проучването на района около магистрала „Струма”, преди да бъде излят асфалтът.

Археолозите откриха предмети, които трябваше да бъдат изложени в музей на открито в района на Мурсалево.

Подпорна стена и 150-метров подиум, който трябва да служи за основа на археологическия парк. Всичко на цена от 7 милиона. С това засега се изчерпва идеята за създаването на Археологически музей на открито, родена преди повече от 2 години.

„Ние там инвестирахме изключително много пари, за да запазим една изключителна ценност въобще за света и се надявам в лицето на Министерството на културата да се довърши”, каза инж. Дончо Атанасов от АПИ.

Част от експонатите са в музея в Кюстендил.

Отново в Мурсалево преди 2 години бяха открити останките на римска вила – цялата в трасето на магистралата. Тя беше преместена камък по камък, но и до днес купчините са струпани покрай шосето.

„Да се създаде музей по пътя до Рилския манастир, близо до село Бараково, така че това е едно много добро решение за тези инфраструктурни проекти за запазването на културното наследство, което откриваме”, заяви археологът Здравко Димитров.

Части от пещи от V и VI век преди Христа, епохата на траките, са консервирани и се намират на място, където никой не може да ги види, докато не бъде решена съдбата им. И въпреки че има отделен терен, музеите остават само идея.

„Паркове все още не са направени, защото първо липсва такава традиция като цяло в страната, на много малко места са изградени такива паркове, на други места бяха изградени, но не отговаряха на изискванията и критериите”, обясни Стоян Банчев от община Кочериново.

Освен опит, липсват и пари, а от общината твърдят, че комуникацията между различните отговорни ведомства е бавна.

200 души работят на още един обект – край Благоевград. След 6 месеца и оттам ще мине магистрала.

Дали похарчените за подиума и стена пари ще останат хвърлени на вятъра или пък ще процъфти културният туризъм – не е ясно. Както и не е ясно кой и с какви пари ще построи музеите на открито.