Избирателната активност към 16:00 ч. в изборите за членове на Европейски парламент е 20,89%, за Народно събрание е 20,44%.

Това каза заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

Тя добави, че активността за изборите за ЕП е най-ниска в Сливен – 14,86%, а най-висока в Кърджали – 28,57%. За НС най-ниската е активността в Сливен – 15,14%, най-високата е в Смолян – 27,09%, обяви Матева.

За сравнение, на 2 април 2023 г., когато се провеждаха предходните парламентарни избори, активността към 16:00 ч. беше 27,27%, посочи Матева.

„Гласуването в страната преминава спокойно, независимо от много сигнали за проблемите с машините за гласуване, които отпечатват частични бюлетини. Затова в много секции е решено да се преустанови машинното гласуване. Много са случаите“, каза Росица Матева.

 

„Към този час машините, с които е преустановено гласуването, са 117 в и извън страната. 110 се намират в България“, добави говорителят на ЦИК.

Гласуването в тези секции продължава с хартиени бюлетини.

Вотът е приключил в Нова Зеландия, Австралия и Япония. Четири секции са предали протоколите си, така че вече има първи резултати от изборите, уточни Матева.

Подадени си 72 жалби и сигнали. Има лице, което е подало 20 сигнала за Благоевград.

ЦИК ще разгледа въпроса относно непоставянето на печати върху отпечатаните разписки от машините, което превръща гласовете в невалидни.

„Личното ми мнение, че е крайно време за наказания на членове на СИК, за да разберат, че трябва да спазват задълженията си по Изборния кодекс. Такова правомощие имат от Регионалните комисии. Не сме взели решение дали гласовете да бъдат отчетени. Не сме изпратили указания“, подчерта говорителят на ЦИК.

На разписките от машините трябва да се постави един печат, а на хартиените бюлетини – два печата.