Избирателната активност към 16:00 ч. в изборите за членове на Европейски парламент е 20,89%, за Народно събрание е 20,44%.

Това каза заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

Тя добави, че активността за изборите за ЕП е най-ниска в Сливен – 14,86%, а най-висока в Кърджали – 28,57%. За НС най-ниската е активността в Сливен – 15,14%, най-високата е в Смолян – 27,09%, обяви Матева.

За сравнение, на 2 април 2023 г., когато се провеждаха предходните парламентарни избори, активността към 16:00 ч. беше 27,27%, посочи Матева.

„Гласуването в страната преминава спокойно, независимо от много сигнали за проблемите с машините за гласуване, които отпечатват частични бюлетини. Затова в много секции е решено да се преустанови машинното гласуване. Много са случаите“, каза Росица Матева.

„Към този час машините, с които е преустановено гласуването, са 117 в и извън страната. 110 се намират в България“, добави говорителят на ЦИК.

Гласуването в тези секции продължава с хартиени бюлетини.

Вотът е приключил в Нова Зеландия, Австралия и Япония. Четири секции са предали протоколите си, така че вече има първи резултати от изборите, уточни Матева.

Подадени си 72 жалби и сигнали. Има лице, което е подало 20 сигнала за Благоевград.