Какъв хляб ядат децата ни, когато са на градина? Това се питаха разтревожени родители след като в предаването „Тази сутрин” по bTV председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите Марияна Кукушева съобщи, че социалните заведения се снабдявали с хляб от сивия сектор. От Агенцията по безопасност на храните увериха, че повод за безпокойство няма.

В понеделник, сряда и петък децата в 121-ва детска градина в Нови Искър ядат хляб „Добруджа”, а във вторник и четвъртък - пълнозърнест. „Хлябът е винаги пресен, поръчва се предишния ден, всеки ден идва пресен хляб”, увери директорът на заведението Антоанета Цанева.

Доставчикът на хляб за децата е избран с обществена поръчка, за което си има документ. Според шефката на хлебарите, такива детски градини, където си има документ за белия хляб, има си и документ за черния хляб, били едва ли не изключение, защото според хлебарите детските градини едва ли не масово се зареждали с хляб, произведен от фирми от сивия сектор.

„В 70% от случаите доставчиците, които са спечелили обществени поръчки, не са производители, не са официално регистрирани дистрибутори”, обясни в „Тази сутрин” председателят на Браншовия съюз на хлебопекарите и сладкарите Марияна Кукушева.

За да доставяш хляб на детска градина, задължително трябва да си вписан в регистъра на Агенцията по храните. „С цел да успокоим потребителите, родителите на децата, ние разпоредихме и ще получим данни за всички доставчици във всички детски заведения дали са регистрирани, кои са доставчиците в детските заведения”, обясни д-р Райна Иванова от Агенцията по храните.

При избора на доставчик за градина присъстват кметът на общината и инспектор от Агенцията. „Директорите на всички детски заведения, които имат кухня, бяха поканени, присъстваха на процедурата по отварянето на офертите, при оценката на офертите и чак накрая при съобщаване на фирмата всичко беше много прозрачно и имахме право на мнение и на глас, което значи много за нас”, обясни директорът на 121 ОДЗ Антоанета Цанева.

От Агенцията по храните подчертаха, че досега не са установили случай на нерегламентирани доставки на хляб в градините.