Веднъж месечно у нас се провеждат боеве с кучета. Данните са на неправителствени организации. В България има само една присъда за отглеждане на животни за битки. 

Тази вечер в bTV Репортерите Венелина Григорова разказва какъв е профилът на хората, които чрез този вид „бизнес” се изживяват като победители. 

„Около 100 души у нас са хората, които са в „бизнеса” с кучета. Сметката е на неправителствени организации. Това са хора, които развъждат, обучават животните и организират двубоите. Това са хората, които произвеждат и продават „шампиони” и „грандшампиони”. Кучета със съответно 3 и 5 победи на ринга.

„Основният тип са хора, които или са безработни, или нямат официиално някаква работа, които се занимават само с това нещо, защото от това се изкарват добри пари. Много често боевете не се организират единствено с цел печалби от залагания, те са съпътстваща дейност към някакъв друг бизнес”, казва Явор Гечев от фондация „Четири лапи”.

Единствената у нас присъда за отглеждане на животни за провеждане на боеве е от тази година. Районният съд в Пловдив осъди условно бившият полицай Иван Иванов и синът му Константин. До края на делото 50-те отнети питбула бяха настанени в общинския приют в Пловдив. От този месец им се търси дом.

„Имаше животни, които бяха с много големи травми, някои от тях развиха и злокачествени, туморни образования”, коментира Георги Бозев, директор на общинско предприятие „Зооветеринарен комплекс”.

Гледайте тази вечер bTV Репортерите след централната емисия новини!