Ученици от столичната Френска езикова гимназия в София преобразиха коридорите на училището. В момента те са много уютно място, където учениците могат да отпочиват в междучасията, да седнат на специално направени мебели от рециклирани гуми и дървени палети и да четат книги.

Идеята за преобразяването се появява през миналата година. Тогава Симеон, Стела и техни съученици прекарвали междучасията на студения под в коридора на училището.

„Мислихме си колко хубаво би било да имаме диванчета, на които да седнем или масички, на които да пишем домашните. И колко всъщност студени и мрачни са тия коридори и как вместо да ни мотивират, те ни потискат”, разказва Симеон.

След това тийнейджърите се залавят за работа. „Започнахме да пишем на различни компании компании, спонсори, направихме и базар. Сготвихме разни неща, за да съберем пари”, разказва Стела.

Децата влагат и много собствен труд. Първият преобразен коридор е този на четвъртия етаж. „Всички снимки по стените са от стари изложби на френската гимназия, диваните сме ги лакирали и сглобили, табуретките са от стари автомобилни гуми и ги опаковахме с плат. Библиотечките са от дървени стълби.

Няколко месеца по-късно, съучениците им вече се радват на новите коридори.

Най-голямата мечта на Стела и Симеон е инициативата им да се разпространи и в други училища. В близките дни учениците ще започнат с реновирането на още един коридор в гимназията.